woensdag 28 september 2011

Tony & Susan

Titel: Tony & Susan
Auteur: Austin Wright
Uitgeverij: De arbeiderspers
Gelezen in de periode: Half september 2011


Recensie: De roman Tony & Susan verscheen in 1994 voor het eerst in Nederland als Het schreeuwen van de nacht en is in 2010 herontdekt en heruitgegeven, ditmaal onder de naam Tony &Susan.

Eigenlijk is dit boek een verhaal in een verhaal. Susan ontvangt een manuscript van haar ex-man Arnold. Hij verzoekt haar om het boek te lezen en te voorzien van haar commentaar.
Het boek dat zij leest is een regelrechte thriller. Die thriller draait om Tony en zijn vrouw en dochter. Zij rijden 's nachts op de snelweg en worden lastig gevallen door 3 mannen in een andere auto. Ze botsen op elkaar en het verschrikkelijkst denkbare wordt werkelijkheid. Tony zijn vrouw en dochter worden ontvoerd in zijn eigen auto en Tony blijft achter met een van de drie mannen en de andere auto.

Eigenlijk is het verhaal wat het boek zo spannend maakt de thriller die Arnold heeft geschreven. Het hoofdverhaal eromheen is eigenlijk een roman. In deze roman draait het vooral om Susan die het boek leest. Zij vraagt zich regelmatig af waarom zij het boek moet lezen. Is er een overeenkomst tussen Tony en Arnold? Wil Arnold haar iets duidelijk maken met dit boek?

De gelaagdheid van het boek, maakt dat je erover gaat nadenken. De thriller in het boek maakt dat je het niet kunt wegleggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat.

Knap geschreven!

Favoriete passage:
Ze legt het manuscript neer. Wat een hachelijke situatie, het wordt erger en erger. Ze ergert zich aan Tony Hastings, maar wat zou zij hebben gedaan als het haar was overkomen? Er niet zijn, dat om te beginnen, zegt ze.
Ze wil opstaan. Iets doen voor het volgende schokkende hoofdstuk. Ze zou zich echter liever niet verroeren. Gewoon doorgaan, kijken wat er komt.
Wat is het meest waarschijnlijke wat er kan gebeuren met een man die net in de bossen is gedumpt, terwijl schurken ervandoor zijn met zijn vrouw, dochter en auto? Onmogelijk daar antwoord op te geven zonder de schurken te kennen, zonder te weten wat ze denken dat ze aan het doen zijn. Maar dit is fictie, wat de vraag anders maakt. Het is een pad dat ergens heen gaat, door Edward uitgestippeld. De vraag voor Susan is: wil ik dat pad volgen? Maar kan ze wel anders? Ze zit eraan vast, net als Tony.


Beoordeling:****

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ontzettend lief dat je de moeite wilt nemen om commentaar achter te laten!
Dat stel ik zeer op prijs.
Liefs Leonibg