vrijdag 9 september 2011

Dossier '64

Titel: Dossier '64
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Uitgeverij: Prometheus
Gelezen in de periode: Eerste week van september 2011

Recensie: Deel 4 in de reeks van serie Q.
Wat maken de drie hoofdpersonen Carl, Rose en Assad veel mee in dit deel! Ditmaal is hun leven wel erg onzeker. (Bijna) aanrijdingen, een mogelijke gasexplosie, vergif in een drankje en een brand in een archiefruimte.
Zullen ze aan het eind van het verhaal nogf wel allemaal in goede gezondheid verkeren?
Begin snel met dit deel...
Het verhaal speelt zich deels af in 1987 en deels in 2010.
Het onderwerp is eigenlijk te erg voor woorden. "Zogenaamde" doktoren beslissen over het al dan niet uitdragen van zwanderschappen en steriliseren vaak onwetende vrouwen. Er komen in dit verhaal verdachte aanwijzingen binnen over een eiland genaamd Sprogo, waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige of zwakzinnige vrouwen naartoe stuurde om te kunnen worden opgesloten. Zonder dat de vrouwen er iets over te zeggen hadden werden ze geaborteerd of gesteriliseerd. Alles lijkt samen te hangen met de politieke partij "de zuivere lijn' die verregaande pogingen doet om deel uit te gaan maken van de politiek om zodoende hun denkbeelden te legaliseren.

Favoriete passage:
Hij liet zijn blik langs het bizarre tafereel glijden. Langs het levenloze lichaam van Carl Morck op de grond en langs de grijze, groteske doodshoofden met stoffig, verdord haar, teruggetrokken lippen en zwartgele tanden. Ingedroogde, vreselijk stinkende dode lichamen die in hun nette kleren en met een vastgevroren gezichtsuitdrukking op hun laatste maaltijd zaten te wachten (...)
Hij slikte een paar keer diep en stapte het vertrek binnen, dat wel sterk rook, maar niet direct bedorven. Nu herkende hij de geur. Het was als wanneer je een glazen kast met opgezette vogels opende. Dood en eeuwigheid tegelijk.
Beoordeling: ****(*)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ontzettend lief dat je de moeite wilt nemen om commentaar achter te laten!
Dat stel ik zeer op prijs.
Liefs Leonibg