maandag 27 februari 2012

Getuige

Titel: Getuige
Auteur: Lars Kepler
Uitgeverij: Cargo
Gelezen in de periode: 22-27 februari 2012Recensie: Het was zover! De nieuwe Lars Kepler kwam zaterdag uit in het Nederlands. Het is pas de derde thriller van het Zweedse schrijversduo Ahndoril, maar ik ben nu al groot fan!
Wat een spanning en hier en daar lekker bruut geschreven.

Deze derde thriller begint in een internaat voor jonge vrouwen met destructief gedrag. Op een nacht wordt een van de meiden vermoord terwijl ze die nacht was opgesloten in de separeer. Ze wordt gevonden met haar beide handen voor haar gezicht alsof ze verstoppertje speelt en zij moet tellen.
Van de leiding ontbreekt elk spoor.

Inspecteur Joona Linna bevindt zich al snel middenin de meest raadselachtige moordzaak waarop hij ooit is gestuit. Kort na de geweldadige moord begint een vrouw in Stochholm met de tiplijn te bellen met inlichtingen. Ze wil er eerst geld voor vragen, maar al snel worden haar pogingen om tips door te geven steeds wanhopiger.

Er loopt naast het hoofdverhaal van de moord in het meisjesinternaat in Birgittagarden nog een verhaallijn door het boek heen. Joona is (bijna) geschorst en er loopt een intern onderzoek naar hem. Ook is hij bijna wanhopig op zoek naar duidelijkheid over de verdwijning van zijn vrouw en dochter. De enige vrouw die daar wat over weet, is een zwaar demente vrouw, die slechts af en toe bij flarden helder van geest is.

Dit boek zit prachtig in elkaar. Ijzersterke spannende scenes wisselen elkaar snel af. Af en toe begint een hoofdstuk met een hele kleine samenvatting van wat er is gebeurd. Ik vermoed dat dat de wisselingen zijn tussen het schrijversechtpaar. Ze vullen elkaar heel fijn aan, het leest als een trein.
Ook het laatste hoofdstuk geeft weer een fijne cliffhanger om uit te kijken naar deel 4, kom maar op!

Ik zou zeggen: koop direct een eigen exemplaar!

Favoriete passage (De moordenaar zit een personage achterna met een bijl (namen weggehaald met X en Y om niet teveel te verklappen):

Het slot klikt en Y duwt de deur met haar schouder open. Ze struikelt de kamer binnen. X komt achter haar aan en probeert haar vast te grijpen. Ze draait zich om en steekt hem met de brievenopner, die gaat zijn borst in, maar slechts oppervlakkig. Hij grijpt haar haar beet en rukt haar met zo'n kracht opzij en nar de grond dat ze tegen het televisiemeubel knalt waardoor de schemerlamp omvalt. Hij duwt zijn bril op zijn neus omhoog en loopt terug om de bijl te halen. Y kruipt onder het brede bed. Ze hoopt dat Vicky zich niet laat zien, want ze denkt dat ze het misschien kan volhouden tot de politie komt. Ze ziet X benen en voeten, hij loopt om het bed heen. Ze verplaatst zich en merkt dat hij op het bed stapt. Matras en lattenbodem kraken. Ze weet niet welke kant ze op moet bewegen, probeert in het midden te blijven. Plotseling heeft hij haar voet te pakken, ze schreeuwt maar hij staat naast het bed aan haar te trekken. Ze probeert zich vast te houden, maar dat is onmogelijk. Hij houdt haar enkel in zijn greep en tilt de bijl op.


Schokkende uitspraak van het twaalfjarige meisje Tuula:
De moordenaar doodt alleen sletten. Alleen sletten moeten bang zijn dat hun kop wordt gesmasht.

Ik wil overigens ook nog opmerken dat ik de foto op de kaft echt briljant vind. Het past als een handschoen bij het verhaal!

Beoordeling:*****

2 opmerkingen:

  1. Het is echt een geweldig boek, precies zoals je hier hebt beschreven. Ik heb het in 8 dagen uitgelezen, met liefde en plezier. Super spannend en enorm boeiend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben er nu een leesverslag over aan het maken en moet zeggen dat ik dit echt een geweldig boek vind! Zeker ***** waard!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat ontzettend lief dat je de moeite wilt nemen om commentaar achter te laten!
Dat stel ik zeer op prijs.
Liefs Leonibg