zondag 24 juli 2011

Voor ik ga slapen

Titel: Voor ik ga slapen
Auteur: SJ Watson
Uitgeverij: Anthos

Gelezen in de periode: eerste week van juli 2011

Recensie:
Dit boek intrigeerde me in eerste instantie door de boeiende foto op de kaft. Totaal geen tekst te zien, alleen dit oog. De schrijver zei me niks, had er nog niet van gehoord. Dat bleek te kloppen, want het is zijn eerste boek. Deze schrijver komt uit Engeland en volgde in 2008 een schrijverscursus. Wat een spannend en goed eerste boek! Het boek leest vlot. De zinnen zijn prettig geschreven en je zit al snel in het verhaal. Het boek draait om een vrouw. Zij heet Christine en wordt elke ochtend wakker naast een vreemde man. Wat al snel blijkt is dat zij een groot geheugenverlies heeft en elke dag opnieuw denkt dat in het verkeerde huis in het verkeerde bed wakker wordt naast een vreemde man. Briljant gegeven en goed uitgewerkt. Ik zal niet teveel uitwijden over het verhaal om niet teveel te verklappen, maar zodra christine begint met een dagboek bijhouden en elke ochtend wordt gebeld door haar psychiater om haar daaraan te herinneren wordt het beetje bij beetje duidelijk dat niks is wat het lijkt!!!

Favoriete passage:
Het dringt ineens tot me door. Morgen weet ik hier niets meer van. Daarom heeft Ben de schooltas meegenomen. De foto's zitten erin. Het plakboek. Hij zal me helemaal opnieuw moeten uitleggen wie hij is en waar we zijn.
Ik vraag me af of ik mijn dagboek heb meegenomen. Dan herinner ik me dat ik het in mijn tas heb gestopt. Ik probeer rustig te worden. Vanavond leg ik het onder mijn kussen en dan vind ik het morgen terug en lees ik het. Alles komt goed [...] Ik loop naar de deur en dan zie ik het. Rechts van mij. De badkamer. De deur staat wijd open. Een bad, wc, wastafel. Maar het is de vloer die mijn aandacht trekt en me de stuipen op het lijf jaagt. Het is een tegelvloer met een ongewoon patroon: zwarte en witte tegels wisselen elkaar af in wilde diagonalen.
Mijn kaken komen van elkaar. Ik krijg het ijzig koud en meen mijzelf te horen schreeuwen. Nu weet ik het. Ik herken het patroon. ik heb niet alleen Brighton herkend. Ik ben hier eerder geweest. In deze kamer.


Beoordeling:****(bijna *)

1 opmerking:

  1. Hé Leoni, ik heb 'm inmiddels hier liggen van de bieb. Hij gaat mee op vakantie !!!
    Groetjes Berdien

    BeantwoordenVerwijderen

Wat ontzettend lief dat je de moeite wilt nemen om commentaar achter te laten!
Dat stel ik zeer op prijs.
Liefs Leonibg