maandag 4 april 2011

Vaslav van Arthur Japin

Titel: Vaslav
Auteur: Arthur Japin
Uitgeverij: Arbeiderspers
Gelezen in de periode: 27 maart tot 1 april
Recensie: Drie ooggetuigen vertellen wat er zich voor, tijdens en na 19 januari 1919 heeft voorgedaan. Op die dag maakt Vaslav Nijinski abrupt een einde aan zijn danscarriere. Zijn bediende, zijn vrouw en zijn voormalig minnaar en choreograaf Sergej Pavlovitsj vertellen elk vanuit hun eigen oogpunt over Vaslav.
Van de een op de andere dag besluiten om niet meer te dansen en -bijna- geen woord meer te praten is een indrukwekkend besluit. Ik vond het een prachtig verhaal! Er zitten veel filosofische wijsheden in dit boek. De meest aansprekende vond ik: Wil je gelukkig zijn, wees dan gelukkig!
De opmerkelijke keuze van Vaslav spreekt me aan en door de prachtige verhaallijn kun je als lezer goed volgen hoe hij tot zijn besluit komt. Het gedeelte vanuit zijn bediende vond ik het mooiste om te lezen, eigenlijk begreep hij hem het beste. De zinnen in dit boek zijn prachtig geformuleerd. Het is een boek vol liefde! Na alle literaire thrillers van het afgelopen kwartaal vond ik het heel fijn om weer eens echte literatuur te lezen.
Bewust ook twee, drie dagen erna niks gelezen om het boek te laten bezinken...

Favoriete passage:
"Genialiteit is een vorm van domheid. Hij komt overeind om me in de spiegel aan te kunnen kijken. Zul je dat onthouden?
Ik zet mijn vingertoppen tegen zijn slapen en masseer ze. Het ene moment lijken zijn ogen spleetjes, het volgende sper ik ze wijdopen. Het enige wat je ervoor moet doen, vervolgt hij, is zonder na te denken grote keuzes maken"

Beoordeling:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ontzettend lief dat je de moeite wilt nemen om commentaar achter te laten!
Dat stel ik zeer op prijs.
Liefs Leonibg